Bejegyzések ideje: 2013.
Összes bejegyzés megjelenítése

Miért jó könyvelőnek lenni – s hogyan lettem azzá?

Ha beütjük ezt a mondatot az internet bármely keresőoldalán, rengeteg találatot kapunk. Kollégáim is megpróbálták megtalálni a választ erre a kérdésre, véleményeiket hosszasan lehet olvasgatni a fórumokon. Szerintem mindenki másban látja szakmánk szépségét. Így csak azt tudom elmondani, számomra mit jelent a számvitel, illetve hogy miként lett belőlem könyvelő.

Talán az a legcélravezetőbb, ha az elején kezdem. Az iskolában eszembe se jutott, hogy valaha is ezzel szeretnék majd foglalkozni. A pénzügy, a statisztika és a tervezés állt hozzám a legközelebb. Ezekkel, vagy ezeknek valamely ágával kívántam foglalkozni – szállodavezetőnek készültem. Ne értsenek félre, nem volt gondom a számvitellel. Hamar és jól megértettem az anyagot, az összefüggéseket, s hibátlanul ment a könyvelés gyakorlati oldala is. Egyszerűen csak nem fogott meg annyira, hogy erre áldozzam az életem. A szakmai vizsgára való készüléskor látszott meg először, hogy nem a szívem csücske ez a tantárgy. A megmérettetéskor tanárom várakozását alul múltam, s bár így is az átlagnál jobban végeztem, később megkaptam a szemrehányást. (...)

Kategória: Bevezetés | Dátum: 2013. január 25.
Címkék:

A kisadózó vállalkozások tételes adója: KATA

Aki cégalapítás előtt áll, annak érdemes olyan vállalkozási formát választania, amely az adózás és a könyvelés szempontjából is ideális a tervezett tevékenységéhez.

2013. január 1-jétől az Országgyűlés választható adózásként vezette be a kisadózó vállalkozók tételes adóját. Ezt az adónemet olyan mikro- és kisvállalkozások választhatják, melyek kis költségigényű tevékenységet folytatnak, főképp a lakosság számára, a bevételük pedig kevesebb évi 6 millió forintnál. (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. március 25.
Címkék:

A kisvállalati adó: KIVA

Cégalapítás előtt áll? Mielőtt döntene, érdemes tájékozódnia, hogy tervezett tevékenységéhez az adózás és könyvelés szempontjából is ideális vállalkozási formát válasszon.

Mit kell tudni a kisvállalati adóról?

KIVA: Kisvállalati adó, mely 2013. január 1-jétől kerül bevezetésre. Az adózó mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól a 16 százalékos KIVA megfizetésével. (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. április 24.
Címkék:

Mit kell tudni a gépjárműadóról?

A gépjárműadó egy központilag meghatározott helyi adó, melyet a területileg illetékes Önkormányzathoz kell megfizetni.

Gépjárműadót az üzembentartónak kell fizetnie minden rendszámmal rendelkező gépjármű és pótkocsi után. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű és a lassú jármű pótkocsija, a négykerekű segédmotoros kerékpár, valamint a munkagép mentes a gépjárműadó alól, ezek után nem kell fizetni.

A gépjárműadót két egyenlő részletben kell megfizetni a területileg illetékes Önkormányzat bankszámlájára, minden év március 15.-éig illetve szeptember 15.-éig. A gépjárműadó a cégautó adó összegéből levonható, de csak ha határidőben befizetésre került! (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. október 21.
Címkék:

Cégautó adó 2014

Azon személygépkocsik után, melyek céges tulajdonban vannak, illetve melyek után költséget számolnak el, cégautó adót kell fizetni. Ez a szabály alól egy kivétel van.
Az elektromos hajtómotorral ellátott autók után nem kell cégautó adót fizetni!

Az adó havi mértéke személygépkocsinként

A személygépkocsi kW-ban kifejezett teljesítménye és környezetvédelmi osztály-jelzése alapján.

Gépjármű hajtómotor
teljesítmény (kw)
Környezetvédelmi osztály
0-46-105 és 14-15
0-50 16.500 Ft8.800 Ft 7.700 Ft
51-90 22.000 Ft11.000 Ft8.800 Ft
91-120 33.000 Ft22.000 Ft11.000 Ft
120 felett 44.000 Ft33.000 Ft22.000 Ft

Az adót negyedévente kell bevallani és megfizetni az Adóhatóság felé, a negyedévet követő hónap 20-ig. Az Önkormányzat felé határidőre megfizetett gépjárműadó összege levonható a cégautó adóból! (...)

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. november 24.
Címkék: