Családi adókedvezmény 2015.

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 24.
Címkék:

A családi adókedvezmény az összevont adóalapra vonatkozó kedvezmény, mely azon eltartott, kiskorú gyermekekre vehető igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Az összes gyermek számít, aki még tanul és nem keres.

Feltétele, hogy az aktuális társadalombiztosítási jogszabályoknak megfelelően, a kedvezményt igénylő személy biztosított legyen.

A kedvezmény mértéke

Az eltartott, illetve a kedvezményezett gyermekek számától függően, a kedvezményt havonta lehet érvényesíteni. Ha év közben ez elmaradt, akkor a május 20-ig esedékes SZJA bevallásnál érdemes ezt is figyelembe venni, és maximálisan kihasználni.

A kedvezmény összege:

  • 1 vagy 2 eltartott esetén 62.500 Ft/eltartott
  • 3 vagy több eltartott esetén 206.250 Ft/eltartott

FONTOS!!! A kedvezmény nem az adót, hanem az adó alapját (a bruttó jövedelmet) csökkenti.

Mi változott 2014-hez képest?

2015-ben kibővült azok köre, akik igénybe vehetik azt a kedvezményt. Idei évtől nem csak az a szülő jogosult a kedvezményre, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársa is igénybe veheti az adókedvezményt.

Újdonság, hogy a munkaviszonyból származó jövedelmen túl az önálló tevékenységből származó jövedelmet is bele kell számítani az adóalapba. Ebben az esetben az igénylőnek adóelőleg igazolást kell kérnie a kifizetőtől.

Idei évtől kötelező feltüntetni a gyermekek adóazonosító jelét (adószámát) mind a munkáltató elszámolásban, mind az adóbevallásban. Ha mindkét szülő igénybe veszi a kedvezményt, akkor a másik fél adójelét is meg kell adni. 2016. január 1-jétől ez igaz az adóelőleg nyilatkozatokra is.

Ki az eltartott és ki a kedvezményezett?

Eltartott az a gyermek, aki 18 éves már elmúlt, így családi pótlék már nem jár utána, de felsőoktatási intézményben tanul, otthon lakik, és még nem keres.

Eltartott és kedvezményezett az a gyermek, aki még nincsen 18 éves, és jár utána a családi pótlék.

Mely adókból, járulékokból vonható le a kedvezmény?

2013-ban még csak a személyi jövedelemadóra (SZJA) terjedt ki ez a kedvezmény, de 2014-től kiterjesztették, s már az egyéni járulékokat is lehet csökkenteni a kedvezménnyel.
Ezek a járulékok:

Ezzel a maximálisan kihasználható kedvezmény a bruttó jövedelem 33%-ára terjed ki.

Mivel a számításnál sok szempontot figyelembe kell venni (eltartott vagy kedvezményezett, önálló vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelmek, kedvezmény megosztása), s mindenkinél egyénileg kell megállapítani, így érdemes a munkáltató vagy egy könyvelő segítségét kérni ezzel kapcsolatban.

Ha tájékoztató jellegű adatokra kíváncsi, használhatja az oldalunkon megtalálható bérkalkulátort.

Címkék