Mit kell tudni a gépjárműadóról?

Kategória: Könyvelés | Dátum: 2013. október 21.
Címkék:

A gépjárműadó egy központilag meghatározott helyi adó, melyet a területileg illetékes Önkormányzathoz kell megfizetni.

Gépjárműadót az üzembentartónak kell fizetnie minden rendszámmal rendelkező gépjármű és pótkocsi után. A mezőgazdasági vontató, a lassú jármű és a lassú jármű pótkocsija, a négykerekű segédmotoros kerékpár, valamint a munkagép mentes a gépjárműadó alól, ezek után nem kell fizetni.

A gépjárműadót két egyenlő részletben kell megfizetni a területileg illetékes Önkormányzat bankszámlájára, minden év március 15.-éig illetve szeptember 15.-éig. A gépjárműadó a cégautó adó összegéből levonható, de csak ha határidőben befizetésre került!

Aki az év első napján a gépjármű üzembentartója, illetve annak hiányában tulajdonosa, az a személy kötelezett az adó megfizetésére egész évben. Több ilyen személy esetén, az a kötelezett, aki a forgalmi engedélyben szerepel. Tehát egész évben az fizeti az adót, akinek január 1-én az autó a tulajdonában van!

Régen súlyadóként emlegettük ezt az adófajtát, amikor az autó tényleges tömege után kellett fizetnünk, napjainkban viszont ez már nem ilyen egyértelmű. Személyszállító járművek esetében az adó alapját a gépjármű motorteljesítménye alapján határozzák meg.

A gépjárműadó általános mértéke:

  • a gyártási évben és az azután következő 3 naptári évben: 345 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 4-7. naptári évben: 300 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 8-11. naptári évben: 230 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 12-15. naptári évben: 185 Ft/kilowatt
  • a gyártás évét követő 16. naptári évben, valamint az azt követő naptári években: 140 Ft/kilowatt.

Az autóbusz, a nyerges vontató, a lakókocsi, a lakó pótkocsi esetén továbbra is a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya), tehergépjármű esetében a hatósági nyilvántartásban feltüntetett saját tömege (önsúlya), növelve a terhelhetősége (raksúlya) 50%-ával alapján kell meghatározni a súlyadót.

Az adó alapja az autóbusz, a nyergesvontató, a lakókocsi, lakópótkocsi esetén:

  • a légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 850 Ft,
  • más tehergépjármű, nyergesvontató, autóbusz esetén 1.380 Ft.

„E” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott személyszállító gépjármű után 10.000 Ft, a tehergépjármű után 46.000 Ft adót kell fizetni.

„P” betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadása esetén 23.000 Ft adót kell fizetni, azzal, hogy a gépjármű állandó rendszámtáblával való ellátását követő hónap 1. napjától az adófizetési kötelezettségre az általános szabályok az irányadók.

Címkék