Bejegyzések ideje: 2014.
Összes bejegyzés megjelenítése

Személyi jövedelemadó

Magyarországon az 1995. évi CXVII, törvény alapján a magánszemélyeknek a jövedelmük után adót kell fizetniük, mellyel hozzá kell járulniuk az állam közterheihez. Az arányosítás és a méltányosság elvét szem előtt tartva e törvény célja az, hogy biztosítsa az állami feladatok ellátásához szükséges adóbevételt.

A magánszemélyek által megszerezhető jövedelmeket 4 csoportba sorolhatjuk:

  • nem önálló tevékenységből származó
  • önálló tevékenységből származó
  • egyéb jövedelem
  • adómentes jövedelmek

Nem önálló tevékenységből származó jövedelem

Alapvetően a munkabért értjük ez alatt, melyet a foglalkoztató fizet a munkavállalónak. Ide értjük még a gazdasági társaságok (Bt., Kft.) vezetőinek jövedelmét; a választott tisztségviselők bevételét, illetve azt a juttatást, amit egy vállalkozásban segítő családtagként kapunk. (...)

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 10.
Címkék:

Egészségbiztosítási járulék vs. egészségügyi szolgáltatási járulék

Pályám során gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik nincsenek tisztában azzal mi a különbség az egészségbiztosítási járulék és az egészségügyi szolgáltatási járulék között. S miért is tudnák, hiszen ez nem az Ő feladatuk, hanem a miénk, a könyvelőké és a bérszámfejtőké. (...)

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 17.
Címkék:

Családi adókedvezmény 2015.

A családi adókedvezmény az összevont adóalapra vonatkozó kedvezmény, mely azon eltartott, kiskorú gyermekekre vehető igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Az összes gyermek számít, aki még tanul és nem keres.

Feltétele, hogy az aktuális társadalombiztosítási jogszabályoknak megfelelően, a kedvezményt igénylő személy biztosított legyen. (...)

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 24.
Címkék:

Nyugdíjjárulék, nyugdíj

A 10%-os nyugdíjjárulékot a bruttó jövedelmünk után kell megfizetni. Nincsen felső határa, tehát akármennyit is kerestünk, akkor az után be kell fizetnünk ezt a 10%-ot. A jó hír viszont, hogy a családi adókedvezmény érvényesíthető nyugdíjjárulékra, tehát ha van eltartott vagy kedvezményezett gyermekünk, akkor ez a levonás csökkenthető. (...)

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 31.
Címkék:

Szakképzési hozzájárulás

Az új szakképzési törvény 2013. szeptember 1-én lépett életbe. A törvény célja, az iskolai rendszerű képzések támogatása, a gyakorlatigényes alapképzési szak keretén belül szervezett gyakorlati képzés támogatása, ezek fejlesztésének támogatása, valamint az iskolarendszeren kívüli felnőttképzések támogatása.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a törvény jóval magasabb óraszámot határoz meg a szakmai képzések tekintetében, mint amennyi eddig elegendő volt egy-egy végzettség megszerzéséhez. Az eddigi 200-300 óraszám helyett akár 800 órás képzésekkel is találkozhatunk. Mindez persze azt is jelenti, hogy azok a tanfolyamok, melyeket magáncégek indítanak, drágábbak lesznek. Hiszen amit eddig 3-6 hónap alatt el lehetett sajátítani, ahhoz most akár 2-3 év kell majd. Ezzel szeretnék az iskolarendszeren belüli képzések felé terelni a tanulni vágyókat, s valójában ezeknek a képzéseknek a támogatására hivatott ez az adó. (...)

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. február 07.
Címkék: