Egészségbiztosítási járulék vs. egészségügyi szolgáltatási járulék

Kategória: Bérszámfejtés | Dátum: 2014. január 17.
Címkék:

Pályám során gyakran találkozom olyan ügyfelekkel, akik nincsenek tisztában azzal mi a különbség az egészségbiztosítási járulék és az egészségügyi szolgáltatási járulék között. S miért is tudnák, hiszen ez nem az Ő feladatuk, hanem a miénk, a könyvelőké és a bérszámfejtőké.

Persze akár munkavállaló, akár cégtulajdonos az ember fia vagy lánya, szeretné tudni mit és mire is fizet, miért kevesebb a fizetése vagy miért kell többet fizetni az Államnak. Próbáljuk meg kibogózni, melyik járulékot ki és miért is fizeti.

Egészségbiztosítási járulék

Ez a járulék 3 részből tevődik össze:

  • pénzbeni egészségbiztosítási járulék 3%
  • természetbeni egészségbiztosítási járulék 4%
  • munkaerő-piaci járulék 1,5%

Két oka van, hogy miért vonják le a dolgozók fizetéséből ezt az összeget. Az egyik, hogy ennek a megfizetésével válik valaki biztosítottá, azaz jogosultak vagyunk elmenni az orvoshoz. A másik oka, hogy a nyugdíjhoz való „hozzájáruláshoz” hasonlóan, a munkanélküliek ellátásához is adnunk kell egy kicsit. A 1,5%-os rész ezt hivatott fedezni.

A jó hír, hogy a nyugdíjjárulékhoz hasonlóan ez is csökkenthető a családi adókedvezménnyel. A rossz hír, hogy ez nem vonatkozik mind a 8,5%-ra, csak a pénzbeni és a természetbeni járulék 7%-ára. A munkaerő-piaci 1,5%-os hozzájárulást mindenképpen meg kell fizetni.

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Előfordulhatnak az életünkben olyan helyzetek, amikor valami miatt nem rendelkezünk biztosítással. Ilyen lehet például egy frissen végzett pályakezdő, egy hosszú ideje munkanélküli, aki már nem jogosult a segélyre.

Ezekben az esetekben mi magunk gondoskodhatunk, s kell is gondoskodnunk arról, hogy a biztosításunk rendben legyen. Ekkor egy havi fix összeget, 2015-ben 6.930Ft-ot kell befizetnünk.

Kinek kötelező: mindenkinek, aki nem biztosított és az egészségügyi ellátásra semmilyen jogcímen nem jogosult.

Hol és hogyan lehet elintézni, bejelentkezni: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálati irodáiban lehet érdeklődni, ha úgy gondoljuk, hogy ránk is vonatkozik ez a járulékfizetési kötelezettség. Itt rögtön ki is lehet tölteni a bejelentéshez szükséges nyomtatványt. Bejelentkezéshez mindenképpen vigyük magunkkal személyes okmányainkat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ kártya).

Van egy különleges eset, mikor meg kell még fizetni ezt a járulékot; ez pedig a nyugdíjas ügyvezetők esete. Mivel azonban ez egy összetettebb kérdés, ezért ezt majd egy külön bejegyzésben részletezzük.

Ha csupán tájékozódni szeretne, hogy Önnek melyik fajta járulékot és milyen összegben kell megfizetnie, keressen minket elérhetőségeinken, vagy használja az oldalon megtalálható bérkalkulátort.

Címkék